Godmorgon... eller god förmiddag kanske man säger!
Som min rubrik antyder har jag, sedan en vecka tillbaka, lagt om min kost. Ja, inte bara jag faktiskt, utan även min man. Efter ett besök hos våra hundars uppfödare fick jag helt ny information gällande de problem jag har och sambandet med det jag äter. Det visade sig att glutenintolerans är supervanligt för "sådana" som mig, och att de symptom som jag så länge haft är symptom som skulle kunna tyda på glutenintolerans. What? Varför har ingen sagt det här till mig innan?!!
När jag fick höra detta och dessutom fick höra att andra har blivit såå mycket bättre av att lägga om kosten, bestämde jag och min man oss för att prova! Vi har nu ätit gluten - och laktosfri mat sedan i måndags förra veckan och det var längesedan jag mått så bra! Helt otroligt, jag har energi över när jag kommer hem från jobbet och känner inte längre att det enda jag kan tänka på är att gå och lägga mig. Såhär pigg har jag inte varit på 10 år! Det må va hänt att det kan vara placebo, men i sådana fall älskar jag den här placeboeffekten just nu!!!
Det är helt otroligt vad det kan spela in vad man stoppar i sig och hur kroppen hanterar/eller inte hanterar saker som ska brytas ner. Det är klart att jag förstått att man kan må dåligt när man stoppar i sig saker man inte tål, för jag har haft matallergi innan, men inte att det skulle påverka såhär mycket. Det känns som att det gett mig ett nytt liv!
När man lägger om kosten såhär så påverkar det såklart en hel del av ens vanor. Jag och min man har haft för vana att baka tekakor med valnötter som vi käkat till frukost i 2 år, som vi aldrig tröttnar på, men som vi nu inte längre kan äta. Vi försöker därför hitta massa andra goda recept på saker vi kan äta istället. Har du tips?
Vi fick ett tips av en vän att göra knäckebröd med massa nyttiga nötter i, dessa finns färdiga att köpa i Norge men vi har inte hittat dem någonstans i Sverige. Så det är vad vi gjort! Rättare sagt, min man har gjort det. De är sååå goda!
Detta har gjort att vi fått chansen att inviga vår nya kakburk också, å det gör ju inget!
Glutenfritt knäckebrödEn plåt2 dl maizena1 dl solrosfrön1 dl sesamfrön1 dl pumpakärnor1/2 dl linfrön1 1/2 tsk salt1/2 dl olivolja2 1/2 dl kokande vattenFlingsaltBlanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ned oljan och sedan det kokande vattnet.Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt och strö över flingsalt. Jag använde hemmagjortnässelsalt. Grädda i varmluftsugn i 150 grader, ca 1 h.Låt svalna på galler och bryt sedan upp i lagom stora bitar.
Några tips på hur man kan variera knäckebrödet:
* byt ut saltet mot örtsalt, salladskrydda eller rökt salt
* byt ut en del av fröna mot havrekärnor (ca 1 dl) och/eller havregryn (ca 1/2-1 dl)
* byt ut en del av fröna mot hackade valnötter eller andra goda nötter
* smaksätt med hackade oliver eller vitlök
* smaksätt med dill eller andra örtkryddor
Receptet ovan kommer från Morrhår och ärtor :)